måndag 29 september 2014

Elevens Val

Hela vecka 43 kommer att vara Elevens Val. Eleverna har fått hem valblanketter som ska vara inne senaste fredag 3/10. Här är de saker man kan välja på:


1. Återbruk - kan en äggkartong bli en hatt?
Max antal platser: 18
Vi kommer att producera kläder till en modevisning på olika sätt. Målet är att plagget ska gå att bära minst en gång. Varje dag kommer vi ta oss an en ny typ av återbruk, som till exempel:
o laga trasiga, för små/stora kläder
o sy ett nytt plagg av ett gammalt plagg, kan en kjol bli en byxa?
o använda skräp så som plastkartonger, äggkartonger, godispapper o tidningspapper, går det att göra en klänning av Hallands Nyheter?
Veckan avslutas med modevisning för skolan!
2. Bomber och granater!
Max antal platser: 40
Här kommer du att få lära känna krutgubben Alfred Nobel under en vecka. Upplev hur det känns att få Nobelpriset, kanske kommer du att klä dig i Barack Obamas kostym, Selma Lagerlöfs hatt eller Nelson Mandelas skjorta. Genom rollspel tar vi er igenom Nobelprisets värld och avslutar veckan med prisutdelning och Nobelmiddag. Vem vet, kanske kommer även ”Kalle King” att medverka ...
3. Fördjupning
Max antal platser: 30
Här får du möjlighet att fördjupa dina kunskaper i ett ämne som du själv väljer, för att eventuellt höja dina betyg. Har du arbete som du behöver komplettera eller arbeta ikapp har du också möjlighet att göra det hos oss.
Innan elevens val är det viktigt att du pratar med dina lärare vad du behöver arbeta med under denna vecka.

4. Sommarprat
Max antal platser: 16
Gillar du att prata? Gillar du att prata om dig själv? Här får du chansen att spela in ett radioprogram där du själv är huvudpersonen. Du kan berätta om drömmar och mål, om din barndom, din familj, husdjur och fritid, resor, upplevelser, skolan eller ... det bestämmer du själv. Här får du också visa upp exempel på din favoritmusik. Vill du utmana dig själv ytterligare? Spela in programmet på engelska. Eller varför inte tyska?
5. Vill du vara med och göra en skoltidning?
Max antal platser: 40 stycken
Vill du vara med och skapa en tidning från scratch och samtidigt lära dig en skoltidnings olika delar är detta val något för dig! Ni kommer att delas in i olika grupper, bl a som reportrar, fotografer, redigerare, grafiker och journalister. Du kommer att få vara med och skapa och påverka, samt se hur en tidnings olika delar går till färdig press.
6. Det stora skoläventyret
Max antal platser: 20
Det stora skoläventyret, friluftsliv i Sverige. Under denna veckan testar vi på hur friluftsliv kan vara i Sverige. Om det lockar dig att vara ute i naturen skall du söka till oss. Under veckan kommer vi vara utomhus varje dag. Vi övar, testar utrustning, mat m.m. för att du ska lära dig grundteknikerna för att klara en längre vandring. Vi utgår från skolan och utforskar naturen i vår närmiljö. Du kommer också att få lära dig mer om NO och idrott, samarbete är viktigt. Krav är att du klarar av att gå 15 km med utrustning, samt har kläder för utomhusvistelse ex kängor, stövlar och regnkläder.
7. GOLF
Max antal platser: 16
Under denna vecka kommer du som redan spelar golf få möjligheter till att bättra på din teknik och strategi. Du kommer att få instruktioner från Falkenbergs Golfklubbs tränare under ca 1,5 – 2 timmar varje dag. Du kommer att lära dig spelstrategi både i teori och ute på banan, där vi kommer att utgå från ditt spelhandicap. Vi kommer att vara utomhus alla dagar, så rätt kläder till alla väder!
Skolan behöver veta om alla elever i denna grupp kan ta sig till golfbanan på egen hand? Har betydelse för start- och sluttid. Under fredagen kommer vi avsluta med en tävling där vinnaren kan ha möjlighet att få delta i en skoltävling under vårterminen 2015. (Ej spikat ännu.)
8. Studieteknik med hjälp av iPad och iPad som hjälpmedel i skolarbetet
Max antal platser: 40
Lär dig hur du redovisar på olika sätt och vilket sätt som passar dig bäst. Använd din iPad för att göra film, presentationer och podcasts. Vi lär oss arbeta i program som iMovie och Garageband. Du har även en frihet att prova appar som kan hjälpa dig på olika sätt att göra en bra redovisning och underlätta studierna. Du kan till exempel testa olika program som poppler, prezi, book creator.
9. Bollsporter
Max antal platser: 40
Gillar du bollsporter? Då ska du välja detta alternativ till elevens val. Det blir en ny bollsport varje dag där du är med i ett poängsystem som mynnar ut i att vi ska få fram en vinnare, en tvåa och en trea till fredagens prisutdelning - priser utlovas! Fyra av dagarna är det lagsport, fotboll, volleyboll, innebandy och spökboll. Dagen inleds alltid med uppvärmning genom tekniska övningar i den aktuella bollsporten. På onsdagen spelar vi bordtennis och då får du kämpa individuellt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar